fredag, januari 30, 2009

Kan psykbrytarkritik vara konst?

Angående Anna Odells konstprojekt och debatten på Newsmill.


Skall konsten ha en särskild frizon? Förtjänare den det? Mer än något annat? Vet vi vad konst är för någonting, från en stund till en annan?


På den sista frågan måste vi nog svara nej – i ett givet ögonblick vet vi aldrig riktigt vad konst är eller kan vara för något. Därmed måste vi också svara nej på de andra frågorna. Konsten förtjänar det inte och skall inte ha en mer upphöjd position än något annat. Konst och konstnärer kan inte vara friare än några andra människor. Däremot bör vi förvänta oss (och de själva) att de skall utrycka eller utnyttja den frihet vi alla delar på ett mer explicit, utstuderat och kritiskt sätt.


Frågan är således om Anna Odell gör det i sitt projekt? Jag vet inte riktigt (och konstigt vore väl annars med tanke på mina inledande kommentarer). Även om jag är skeptisk måste jag erkänna att jag delvis är inne på P Hollenders tanke om att vi bör vara beredda att avvakta och se vad som kommer ut av projektet innan vi kategoriskt dömer såväl projekt som konstnärsaspirant. Att jag tänker delvis beror på att jag samtidigt måste medge att t ex J Lundberg har åtminstone någon poäng.


Hur ser Anna Odell på sig själv och konsten och den värld och de människor hon delar världen med? Jag har inte kunnat hitta några kommentarer av Odell själv i denna fråga. Det verkar dock i mitt tycke som att hon inte riktigt tagit till sig kritikbegreppet. Lundberg påstår att hon skulle vara marinerade i Foucault och Derrida. Detta har jag ingen aning om, men om det skulle gälla Foucault verkar det vara en simmig marinad. Hos Foucault finner åtminstone jag ett mer nyanserat förhållningssätt till kritiken och självkritiken. (Observera att jag säger detta endast med utgångspunkt i konstprojektets mediala rapportering.)


Ett kritiskt förhållningssätt hos en noggrann samhälls- och kulturkritiker kan inte komma runt självreflektionen och självkritiken som en del av varje projekt. Det kräver ett ifrågasättande av sin egen position och sin relation till den värld (och de människor) man lever i. Det handlar t ex om att inte falla för frestelsen att låta verket oreflekterat isolera, lyfta fram och underförstått hylla det egna konstnärliga jaget; hennes eller hans världsliga sinnesnärvaro.


Självklart vore det naivt, fåfängt (för att inte säga motsägelsefullt) att tro sig om möjligheten att komma runt sig själv (precis som det inte är rimligt att vi skulle kunna ta oss ur vår kultur eller vårt språk) men det måste, i mitt tycke åtminstone, vara en verklig dröm. Med detta vill jag nu inte förringa de som använder sig själva som konstverk i olika sammanhang. Tvärtom, jag skulle vilja säga att vi hos många av dem kan finna just detta kritiska förhållningssätt, försöket att till varje pris komma runt sig själva för att illustrera eller komma åt någonting, inte sällan makten och överhetens relation till somliga medborgare eller icke-medborgare. Kanske är det just det, vilket någon varit inne på, som Odells projekt handlar om? Jag är osäker, för mig förefaller det som att hon rör sig farligt nära frestelsen.


Ett problem, demokratiskt kanske, med att inte reflektera över sig själv och sin position är att man missar att ta hänsyn till andra. Odell bryr sig om något det är uppenbart, kanske de människor som råkar illa ut i psykbrytarvården. Att de finns är jag övertygad om, även om jag också tror att många människor har fått hjälp från samma vård och känner tacksamhet. Om den ovan nämnde Foucault lärt oss något så är det väl just det att ingenting är svart eller vitt, ont eller gott, vilket återigen får mig att misstro dennes, åtminstone i vederhäftig mening, inflytande över Odell.


Till saken hör nu att psykbrytarvården under lång tid varit utsatt för massiv (ofta befogad) kritik, bl a som en följd av Foucaults arbete i mitten av förra seklet, men också andras i t ex USA och Sverige. Reformer och utveckling har också skett på detta område (som på många andra). Kritiken har dock fortsatt (vilket är bra men tyvärr är den alltför ofta svart eller vitt). Psykbrytarvården har alltså sedan lång tid varit öppen för både seriös kritik och pajkastning. Det gör den till ett tacksamt objekt för ett projekt som Odells. Det är dock inte säkert att blott detta faktum ger hennes konstprojekt konstnärlig status. Det som framförallt är problematiskt med hennes projekt är som ovan påpekat hennes till synes bristande hänsyn till de iblandade människor som tog hennes skådespeleri på allvar. (Hur det blir med hänsynen i slutändan kan vi dock inte veta, varför vi, återigen, bör vara försiktiga innan vi slutgiltigt dömer såväl Odell som projektet).


Även om jag velar något här vill jag försöka att kort illustrera problemet med hänsynen till andra i Odells projekt enligt nedan. (Om någon tycker att jämförelsen haltar ber jag om ursäkt, men jag vill hävda att den har en poäng.)


Jag är säker på att de allra flesta skulle ha svårt att acceptera om jag som ett led i ett konstnärligt projekt för att öppna bevisligen och uppenbarligen slutna rum spökade ut mig i diverse nazisymboler av tyskt tidigt 1940-talssnitt och började antasta överlevare från de tyska koncentrationslägren på Sergels Torg eller i deras hem. Om vi enas om att helt oproblematiskt definiera Odells projekt som seriös och viktig samtidskonst, vad är det då som hindrar mitt ovanstående förslag samma bedömning? Inget? Eller kanske det som jag i all hast berörde ovan; konstnärens position, kulturellt, rumsligt och tidsligt. Psykbrytarkritik kan vara konst för att det finns ett såväl moraliskt kapital som ett trovärdighetskapital att dra på. I det hypotetiska fallet med naziförklädnaden ovan är det förmodligen tvärtom.

Konst är vad som kan vara konst vid ett givet tillfälle. Det medför (minst) två saker. Rent faktiskt: en historisk öppenhet - Odells verk inte behöver dö för alltid även om det skulle dö nu; det är som för samtida terrorister och nyvalda demokrater, alla är de i historisk mening potentiella revolutionärer eller tyranner. Moraliskt: att konstnärer bör reflektera över sig själva, sin omvärld, sina medmänniskor och motståndare samt varför det är möjligt att genomföra ett särskilt projekt just nu men inte något annat.


Avslutningsvis; jag delar definitivt Odells påstående/budskap (som jag förstått det) om att det finns slutna rum som vi bör öppna upp. Här spelar såväl den kritiskt orienterade konsten som vetenskapen en viktig roll. Det är dock inte säkert eller självklart att alla tillvägagångssätt är bra. Det är en fråga för konstnärernas egen kontinuerliga kritik av sig själva och sina verk, samt för den ofta så förhatliga publiken, såväl recensenter som pöbel (och numera relativt ofta de "medverkande"). Det kräver hårt arbete och självdistans. I detta delar jag också Johanna Rytels mening: "Konst är viktig skit!". Jag skulle dock vilja tillägga att det inte kan betyda att konsten, särskilt inte konstnären, skulle vara viktigare än allt annat, alla andra värden. Det vore en fullständigt orimlig hållning.


Konst? Klicka på följande namn Alfredo Jaar, Åsa Jungnelius. PS. Glöm heller inte Gert Fylkings häcklande av överheten under ett antal år med de årligen återkommande orden äntligen. Roligt första gången, stor konst mot slutet då kultureliten var trött och arg.

torsdag, januari 29, 2009

I snoppens och penningens kultur

I morse sa min mellandotter, två år, till mig: Jag skall köpa en snopp. Det var lustigt, inte sant. Om man betänker vad jag sa till min mamma för 32 år sedan blir det snarare märkligt. Varför har du ingen snopp mamma? Jag skall köpa en snopp till dig. Detta bevisar två saker. För det första hur sorgligt tvåtonig vår kultur är. För det andra hur street-smarta barn är.
Det här med att få barn, gärna fler, är överskattat som livstilsprojekt. Tveklöst så. Som lins för det att vara människa och inte en pretentiös kulturyttring är det kännbart underskattat. Förmodligen ger det mycket skarpare konturer än diverse stimulantia. (Detta sagt med vetskapen om att skärpa inte alltid är att föredra).

onsdag, januari 28, 2009

Mot liberal drognaivitet

För några dagar sedan "rasade" en debatt på Newsmill om (bl a) droganvändning, drogliberalisering, drogstigmatisering och drogernas betydelse för konstnärers och författares kreativitet. Då hade bl a Carl-Michael Edenborg en debattartikel på Newsmill. Jag kommenterade Edenborgs artikel på Newsmill och återger här min kommentar. PS. Upprinnelsen till debatten är förstås gripandet av den kände ”författaren” med 1(!) gram kokain på fickan.


Det vore fel, t o m orättvisst, att kalla Edenborg för en simpel drogliberal. Känslomässigt engagerad och smått drognaiv vore mer riktigt. Jag vet inte riktigt vad han är ute efter. Utan att vara riktigt insatt i hans livshistoria anar man i vart fall ett politiskt projekt? Frihet verkar vara en viktig idé hos honom. Nu är Edenborgs budskap inte bara drognaivt utan även teoretiskt naivt och smått motsägelsefullt. Några påpekanden följer således nedan.

Jag förringar inte att ”droger” av olika slag ger människor fantastiska upplevelser och erfarenheter. Det är det många saker och händelser som gör. Jag ställer mig dock frågande till varför droger skall prioriteras framför andra? Finns det några vettiga skäl för det? Varför skulle droger av olika slag ha större betydelse för människors skapande än några andra erfarenheter? Jag kan inte finna några vettiga argument för det ena eller det andra i Edenborgs text.


Många med mig vet att upplevelsen av sina barns födsel, att se dem växa upp, prestera saker osv kan skapa en enorm känsla av eufori hos människor. Många skulle nog om inte likställa så åtminstone kunna jämföra dessa känslor med andra, t ex viss droganvändning. Vi har också andra betydelsefulla saker som människor kan vara med om eller utföra. T ex att någon nära vän eller anhörig dör, att du själv blir sjuk eller skadas men överlever. Någon mördas eller dödas framför ens ögon, du själv slåss med någon, skjuter någon, ja dödar någon. Också här kan många vittna om eufori och gränsöverskridande upplevelser.


Somliga njuter också av att själva plågas eller av att själva plåga andra på diverse olika sätt. Andra njuter av sexuellt ”umgänge” med andra eller sig själva. Att se ett berg från dess fot, i horisonten, eller landskapet som breder ut sig från dess topp, även finner många något speciellt. Listan kan som ni förstår göras mycket lång. Somligt är hemskt, somligt är gott. På det stora hela är jag rätt övertygad om att de disparata exempel som jag har givit ovan har haft större betydelse för kvaliteten på världshistoriens litterära verk än ”droger” av olika slag (som säkert funnits i de allra flesta kulturer, liksom ett problem med missbruk). Jag är också övertygad om att ”vanliga” händelser och erfarenheter hade stor inverkan på Freuds arbeten.


I Edenborgs framställning får han det att verka som att droger dels skulle vara någonting överproblematiserat dels något i kreativitetshänseende underskattat. Vad gäller hans syn på droger och kreativitet vill jag med ovanstående säga att det snarare handlar om en överskattning från Edenborgs sida. Han romantiserar och förhärligar drogen och den skapande konstnären. Vid närmare granskning skulle jag inte bli förvånad om ”drogen” (i generella termer) medfört att många mästerverk aldrig kommit att publiceras. Hypotetiskt skulle vi således (det är åtminstone lika rimligt som motsatsen med tanke på alla andra möjliga källor till eufori) utan ”drogandet” ha sett en mängd fantastiska prestationer, av de i historien ”drogande” konstnärerna.


När det gäller Edenborgs syn på ”det sociala” hävdar han på klassiskt drogliberalt manér att den dokumenterade sociala problematik som omgärdar drogtillverkning, -hantering och användning i de flesta av världens länder i själva verket beror på den förhärskande ordningens ideologiska dräkt och maktmedel. Således; om tillverkning, hantering och bruk av droger släpptes fritt skulle det mesta av problemen försvinna.


Detta för oss in på min nästa punkt. Varför skulle en avreglerad drogindustri, drogmarknad och droganvändning vara mer frikopplat från ideologi och makt än en reglerad dito? (Som alla elabonnenter blivit smärtsamt medvetna om är en avreglerad elmarknad minst lika, om inte mer, opersonlig, ogin, byråkratiskt, okänslig och övermäktig som en offentligt dito någonsin varit.) Tron på att reglering och avreglering kan likställas med ofrihet och frihet är bland det mest naiva som vi kan inte hitta i dikotomiernas lexikon. Om 1900-talets demokratiseringspolitik lärt oss något så är det att makten aldrig lämnar ifrån sig människan och människan aldrig makten.


Jag förnekar således inte att drogpolitiken och droglagstiftningen i Sverige passar in på stora delar av Edenborgs beskrivning. Det finns problem här som på många andra områden. ”Drogområdet” är säkerligen i ett stort behov av reformer och inte minst avideologisering. Vad jag inte förstår är hur Edenborg för sitt liv kan tro att en avreglering av vissa idag legaliserade droger, dess hantering och nyttjande helt oproblematiskt skulle innebära mer frihet för ett samhälle. För vilka, hur och när frågar man sig?


Makten och dess verkningar skulle knappast försvinna från ”drogområdet” bara för att det avreglerades. Att tro det är minst sagt naivt. Ett alternativt mer liberalt ”system” skulle kanske leda till ett större legalt handlingsutrymme (frihet?) för somliga grupper av människor. På det stora hela skulle knappast friheten öka på ”drogområdet”. Somliga risker och (affärs)möjligheter skulle säkert försvinna, men de skulle snabbt ersättas av nya.


Kanske är nu Edenborg medveten om detta, att makten inte kan lämna oss, bara formeras om. Om så är fallet är min uppmaning: säg det! Stå för att du tror på en annan organisering av människors drogande, handeln med droger, produktionen och beskattningen av droger osv. Var saklig och cynisk, inte känslomässig och romantisk. Erkänn vilka tänkbara offer du är beredd att göra för de vinster du söker. Försök inte leva på myten det fullständigt avreglerade och fria samhällets nytta och gagn för varje medborgare. Det saknar all trovärdighet.


Varje samhälle etablerar normer och värderingar kring olika saker, ja alla saker. I en demokrati är de mest grundläggande bland dessa normer ibland öppna för debatt, kanske också till förändring. Det är bra. Det borde rent av ske lite oftare.


Hos oss är fri barnafödsel och föräldraskap tillåtet. Det uppmuntras till och med. Vi får också se på berg och, om vi orkar, på utsikten där uppifrån. Under vissa omständigheter får vi också slåss med andra. Att döda eller skada andra är dock förbjudet (för det mesta). Somliga substanser som är att beteckna som droger är tillåtna. Väldigt många andra är förbjudna att tillverka och handskas med. Till och från har vi en debatt om drogerna och drogandets avreglering. Det är bra och det är sorgligt att inte statsmakten är mer öppen för dialog och diskussion här. Det föder blott fanatism.


Den klassiskt drogliberala hållningen är dock inte trovärdig. Drogens företeelse och bruk lever inte i ett vakuum och kommer heller inte att göra det i en för drogerna och drogandet särskilt avreglerad och ”privatiserad” framtida miljö. Drogens naiva förespråkare försöker göra det omöjliga konststycket att agitera mot makten för friheten. De flesta hos dem inser inte det motsägelsefulla i sin position. Det är förståeligt. Om de har huvudet på skaft, vilket jag inte för ett ögonblick tvivlar på i Edenborgs fall, och bär tvivlets gåva kanske de innerst inne hoppas på att aldrig segra i sin kamp, att de för alltid skall få leva i opposition.

tisdag, januari 27, 2009

Pekoral mot varans absoluta närvaro

O vara

vem kan leva

i ett överflöd


O begär

överge mig

gör mig mätt, blind, drucken och stum

låt frosseriet tröttna på mig

må min blotta åsyn

skämma tilltuggen

låt alla kranar rosta

i min närvaro


O varans begär

bara inte allt fanns

så nära

kunde jag då

plågsamt levande

längta igen

Spegel spegel på väggen där

Jag är enormt fåfäng samtidigt som jag, vad det verkar, lider av en smått kronisk lönnfetma. Du förstår själv. Ångest är bara förnamnet.

lördag, januari 24, 2009

Till två kära vänner

I de minst sagt friktionsfyllda tider vi lever myllrar det av sammanstötningar mellan människor. Alla är inte av godo. Somliga av oss gråter lika mycket varje dag som vi skrattar och gläds. Ändå är det till mötet och dess möjligheter som vi måste sätta vårt hopp. Ty i möten - mellan kulturer, unga och gamla, kvinnor och män - har livet alltid en chans att börja om; att lämna oförrätterna, att hitta glädjen. Detta är utan tvekan en ynnest för en art med fallenhet för så mycket dåraktigt.

En god vän till mig har sagt följande: Det är i motsägelsen själva livet utkristalliseras. Sant som det är sagt. Människor träffas inte som likar utan för att de skiljer sig åt. Möten kräver alltid en viss spänning. Det lika känner inget sådant.

Jag menar nu inte att det lika skulle vara betydelselöst, tvärtom, bara att det inte kan vara något för sig. Precis som likheten är en förutsättning för mötet mellan det åtskilda är skillnaden en förutsättning för att vi skall kunna uppfatta det lika. Det lika kan bara få kontur som det åtskildas andra.

Vi föds alla lika in i en värld av olikheter. Att möta andra handlar därför nästan alltid om att tränga igenom det olikgjorda; hitta oss själva i andra och andra i oss själva. Ofta känns detta omöjligt. Insnärjda i gamla relationer blir det nya svårt och smärtsamt, inte bara för de två som möts utan också för alla de andra vi genom kärlek och måsten bundits och låtit oss bindas till. I en värld fylld till bredden av slutna förväntningar blir det nya ofta det oväntade och farliga. Att mötas kräver tveklöst mod.
Vanans påtryckningar och makt är nu inte det enda hotet mot mötets möjligheter. Vi bör även iaktta fenomenets allmänna bräcklighet. Var gång vi möter en annan människa - känner igen oss hos någon och förstår att någon annan känner igen sig i oss - lurar förfallet; vi slutar tala med varandra, slutar se och ses hos varandra, slutar leva genom varandra. Mänskliga möten lämnar inga garantier för framtiden. Åtskillnaden är en kraft starkare än någon annan. Jag menar inte att den skulle vara felaktig eller ond. Den är som allt annat. Bara farligare. Som en av pelarna i gemenskapens möjlighetspar är åtskillnaden också det som ger främlingskap näring. Det måste vi hålla i minnet.
Vad jag vill säga är alltså följande: Älska genom att se er själva och låta er ses hos varandra. Slå er inte till ro. Låt inte skillnaderna begränsa er. Försök inte heller radera dem. Ta vara på dem för vad de är, Er möjlighet.

fredag, januari 23, 2009

Krig

”…min yngsta, Shaheda, som jag fortfarande ammade, hon ropade mamma tre gånger, men jag hann inte fram till henne innan hon smälte bort…”

Sabah Abu Halima, inlagd på brännskadeavdelningen på ett sjukhus i Gaza, uttalar sig om den israeliska arméns användning av granater med vit fosfor. Sabah förlorade sin man och sin fyra barn då två granater träffade deras hus.

Se vidare Cecilia Uddéns artikel på Sveriges radios hemsida, hör också Sabahs egna ord i Ekot i Sveriges Radios P1, 2009-01-23, 06.30)

”En treårig flicka kom in med ett sår i huvudet som först inte såg allvarligt ut, men efter ett par timmar började det ryka ur huvudet. Flickan kunde inte räddas.”

En läkare vid samma sjukhus som ovan försöker återge en av de scener som utspelats hos dem.

Se vidare Cecilia Uddéns artikel på Sveriges radios hemsida

torsdag, januari 22, 2009

till oss

som inte har någonting

att visa upp

att säga


utan anföringstecken

talar vi överallt

som upplysningens missbrukare

måste jag tala de andra


gränsfolk

kan allt

tros inte om något

lyftbara

gammelfolk

anar inget

ens sig själva

redan upphävda

tisdag, januari 20, 2009

jag är utsträckning

i förvandling

gör rum

tar tid

räknar

räknas

fredag, januari 16, 2009

bara hellenister

somliga aningslöst

andra välvilligt

Det är öarna

som ser, hör och känner

kan inte tänka utan hjälten

tala utan barbaren

Myten

om de som författade myterna

hos dem är vi slavar

järnen sträcker sig inte genom tiden.

det är vi som kråmar och tänjer oss.

Det finns de

som inte vill

ta i mina ord.

Tängerna

biter av.

Resten

blir hårdare

halare.

Det finns en

som inte alltid kan

ta mina ord.

Du

för mig tillbaka

gör mig redo

som en annan

igen.

tisdag, januari 13, 2009

taleruptiv
fast med ångest
vill hålla käften
går inte
talandets investeringar för stora
värker förbi
det levande lider
det sagda måste diktas råsa