tisdag, april 21, 2009

Studentbay

Jöran Enqvist på Sveriges läromedelsförfattares förbund (SLFF) verkar påläst. Inte särskilt klok.

Intervjuad i DN ger han sin syn på kunskap.
"Jöran Enqvist tycker också det är allvarligt att Studentbay uppmanar studenter att dela med sig av kurslitteratur."
Ja det är verkligen hemskt. Det borde skämmas. Kreativitet är synd!!!
Det finns författare som inte har sålt någonting sedan Studentbay började lägga ut material, säger Jöran Enqvist, ordförande i SLFF.
Ja det är inte klokt. Kunskap skall kosta!!!

I ett pressmeddelande på SLFF:s hemsida säger Jöran vidare:
Stöld är stöld, oavsett om man stjäl andras saker eller andras texter, säger Jöran Enqvist, ordförande i SLFF.
Med denna inställning står åklagarna inför en kämpig tid, hela litteraturhistorien, ja språkhistorien är ju en stor stöldhärva. Det vore fan om inte hela arten var en slags kopiator/lagringsmedium. Vilket får mig att tänka på... borde inte varje kvinna betala pengar till stim för varje barn som framställs. Varför har ingen tänkt på det, eller, näh kan det va så, ja, det är redan fallet!!!

PS. Hörde att universitetsåklagare Zorn Jahvle Zniiken börjat skissa på en inlaga rörande upphovsrätten (och då särskilt den kommersiella) till de verk som författats på arbetstid. Hmm intressant utveckling. Vem var det nu som var vems intressent var någonstans, när då...

3 kommentarer:

  1. Samma problem här, som för musikindustrin. Priserna för studentlitteratur är fruktansvärd dyra!!! Samtidigt anpassad till den internationella marknaden. Det är inte Sverige som styrs priserna. Priserna sätts i Amerikanska företag som på något anmärkningsvärd sätt påverkar priserna i Sverige. Det är inte själva produktionspriset som styr. Det är bara att jämföra med vad det kostar att köpa böcker I de länderna som deltar mindre i den etablerade, kollapsade världsekonomi-. I Ryssland till exempel kostar böckerna intre ens hälften av priset som finns i Sverige. I sverige ligger priserna 400% 500% högre Trots i bland sämre kvalitet.

    En hammare som kostar att producera för 10 kr kan inte säljas för 500kr

    SvaraRadera
  2. Ja det är helt galet. Marknaden har väl aldrig fungerat som Smith (och andra) tänkte sig det. Nu verkar dock de s k dysfunktionerna mer påtagliga än någonsin. Det är ju nu just här, som alltid, potentialen för kommersiella entreprenörer ligger, att hitta spännande marginaler.

    Det är trist att det icke-kommersiella entreprenörskapet inte lyfts fram mer. Här om något ligger väl en mänsklig potential. Vet inte om TPB passar in här men det finns ju mängder med andra intressanta möjligheter med ex ny teknik.

    När jag får tid kommer jag själv ägna mig åt att försöka hitta sätt att sprida "kurslitteratur" fritt. Jag är övertygad om att en mängd, kanske en majoritet av akademiker skulle vara intresserade av sprida sina alster, talade, skrivna o s v, fritt.

    Den tryckta boken ersatte en muntlig akademisk tradition och minskade på sitt sätt exklusiviteten och ökade tillgängligheten, "PDF"-en kan/borde föra detta ytterligare ett steg. Det gäller att inte blanda samman medel och mål. Tyvärr är det ett av kapitalismens mest kännbara problem.

    SvaraRadera
  3. Noterbart är att Jöran vill mena att somliga författare inte sålt någonting (sedan StudentBay lanserades. Det kan nu knappast vara sant. Något måste de väl ha sålt för att kunna leva här. Den fabricerade själen om inte annat.

    Man kan även undra hur mycket det lästs i de osålda alstren. En hel del får man hoppas. /M

    SvaraRadera