Om vi inte har en solid immaterialrätt där "människor" äger rätten till sina patent och verk riskerar vi att inte få några fler fantastiska uppfinningar, låtar eller böcker. Vi riskerar alla att leva i kulturell och teknisk fattigdom.Så brukar det låta från patent- och upphovsrättens försvarare Jag vet inte hur inskränkta människor kan vara. Lever i ständig förvåning.
Det är klart att det uppstår problem i ett samhälle där tekniken, användningen och rätten inte funnit något sätt att verka samman. Det är klart att vi riskerar en situation där somliga människors kreativitet och förmåga till nytänkande utnyttjas hänsynslöst av stora multinationella företag eller stater. Det är också klart att vi inte vill ha en ordning där somliga människor utan risk kan plagiera andras verk och stoltsera med sina egna namn. Här finns det en hel del frågor som måste redas ut och en hel del att göra. Den desinformativa argumentationen ovan har dock väldigt lite, om något, med detta att göra.
Varför då! Ja, hela argumentationen faller ju på sin egen orimlighet. De allra flesta för mänskligheten nyttiga uppfinningarna och de allra mest betydelse fulla verken har alla utvecklats i sammanhang där vi inte haft någon immaterialrätt. Detsamma gäller än idag, det är bara naivt och dumt att tro att människors drivkraft, kreativitet och skaparförmåga har med immaterialrätt, patent eller ekonomi att göra. Det finns bara en person som har avkastningen som sin primära drivkraft. Denna person är blott juridisk; aktiebolaget vilket t o m är skyldigt enligt lag att generera vinst. Det är dess idé. Även om det kan verka så, gäller det inte vare sig de skapande kreativa människorna eller de som verkar som företagens representanter.
Det är sällan enskilda människor som går till storms mot fildelning och kopiering och andra hemskheter. I själva verket är det som nästan alltid när det kommer till imbicillt försvar av det förlegade stora organisationer och företag som uttalar sig. Dess representanter, onekligen ännu människor, tror att de slåss för sin egen överlevnad. Fel förstås men de slåss inte heller för sina företags eller branschers överlevnad utan blott för gamla affärsmodeller - sätt att tjäna pengar - som spelat ut sin rätt.
Det är stor komik i att de dogmatiska försvararna av det gamla utgöra rena motsatsen till de kreativa och nytänkande människor vars "rättigheter" de säger sig vilja försvara. Maken till inskränkt tänkande har vi sällan skådat. Man kommer inte helt osökt att tänka på det stora svenska företaget FACIT som inte ville att människors skulle sluta använda skrivmaskiner. I dag framstår det som självklart: varför skulle människor agera "tryckpress" när de kunde skriva och lagra information på en dator och skriva ut på papper vid (o)behov?
Förmodligen kommer vi snart - tecken i skyn finns - se ytterligare ett sådant teknikskifte där den tryckta bokens rabiata försvarare kommer att driva hatkampanjer mot elektroniska bokläsare och bibliotek. Det som i sjäva verket innebär enorma miljövinster (på sikt) och fantastiska möjligheter för demokratisering av läsande och lärande (mer direkt) kommer hos somliga att framstå som ett hot mot människan och samhället.
Samtidigt, det går nästan inte att komma runt , är det ett faktum att företagen och dess representanter på kort sikt måste försvara sig och sina affärsmodeller. Det står för stora värden på spel och investeringarna är för stora för att göras ogjorda i en handvändning. Tiden kommer dock att ge dem fel.
Att hindra spridning av kunskap måste alltid i grunden räknas som ett brott mot mänskligheten. Det är möjligt att det kan vara berättigat i vissa fall av somliga skäl. Det betyder alltså att vi måste vända på den ordning vi har idag, där all spridning i grunden anses som farlig och brottslig. Det borde, självklart, vara tvärtom. Detta är en intrikat fråga för våra rättsteoretiker och lagstiftare att hantera.
De dogmatiska försvararna av det gamla, som fortfarande har något av en vidsynthet kvar, torde faktiskt vid närmare eftertanke faktiskt förstå att de driver ett helt orimligt projekt. Att det är som att försöka bygga en sandslott vid en strandkant där vågorna slår. Frågan är hur lång tid det kommer ta innan slottet helt rasar samman. Det behöver nämligen göra det. Som det ser ut nu är det alldeles för många som gräver i onödan. Farorna med detta är nu enorma. På det konstnärliga och litterära området spelar det kanske mindre roll eftersom spridningen inte är helt igenom livsnödvändig men på andra, som t ex medicinens och genetikens, kan vi hamna i (och har hamnat i) mycket obehagliga situationer.
Se vidare t e x Nicklas Lundblads artiklar i SvD, här och här.
Lite oväntat att se dig komma ut som piratpartist ;)
SvaraRaderaHej Thomas!
SvaraRaderaJo,jag blev lite upprörd i en diskussion häromdagen och var tvungen att skriva av mig. Inlägget blev väl lite väl svävande men min huvudpoäng (som jag nog lärt mig av andra, t ex Lundblad men särskilt Eva Hemmungs Wirtén) är glasklar. I första läget skall självklart all spridning vara tillåten, sen gör vi inskränkningar, inte det motsatta, som vissa inhumana krafter vill, d v s att all spridning av mänskliga "artefakter" i grunden skall vara brottslig och att vi från det kan göra undantag. Den ståndpunkten är ju bara för korkad och sätter förespråkarna ifråga i samma klass som varghatande jägare (vilka av någon outgrundlig anledning finner en logik att vilja skjuta bort vargen men inte bilförare - vilka dödar långt mer hundar (och andra djur) - eller andra jägare - som genom skadeskjutning är en långt större fara för hunden jämfört med vargen)./M
Världen är numera uppdelad i de som förstår det paradigmskifte som internet har medfört, och de som inte gör det. I mångt och mycket är det även en generationsfråga. Tyvärr så innehar den äldre generationen mycket av den beslutande makten, och då får vi lagar som FRA, IPRED, ACTA, teledatalagring osv. Det är oacceptabelt att skapa en totalitär poliststat där alla övervakas oavsett om brottsmisstanke föreligger. Speciellt när detta införs enbart för att kunna bevara en intressegrupps av teknik förbisprungna affärsmodell.
SvaraRaderaDessa beslutsfattare måste röstas bort, särskilt på EU-nivå. Bland de etablerade pariterna hittar jag inga alternativ. mp och v är visserligen starkt emot, men jag tror de säljer sig för att få regera med s, precis som centern gjorde i förra valet. Enda alternativet som jag ser det är piratpartiet. visserligen ett fåfrågeparti, men det ser jag mest som en garant för att man INTE säljer ut sina hjärtefrågor. Och de kommer förmodligen inte in i rikdsdagen heller, men jag inbillar mig att de övriga lite större partierna sneglar rätt så oroligt på vilka partier som ligger strax under 4%.
Tiden talar för frågan. Tyvärr talar den inte för oss som lever här och nu. Det är väl därför som det historiska fenomen som i vår "här-och-nu-tid" har framstått som så märkligt; att bry sig om sina barns och barnbarns framtid; åter kan bli aktuellt och viktigt för människor./M
SvaraRaderaJo, jag vill ju att min son ska få möjligheten att uppleva samma fria internet som jag fått förmånen att umgås med. För att inte tala om såna självklarheter som yttrandefrihet och rätten till ett privatliv. För att uttrycka det pretentiöst är det en demokratifråga. Staten skall vara transparent för medborgarna, inte tvärtom.
SvaraRadera