måndag, februari 23, 2009

Cyklopernas retorik

Som alla goda retoriker vet bör man bygga upp sitt tal eller sin artikel kring ett enkelt och klart budskap. Detta budskap kan sedan med fördel bestyckas med ett antal mer eller mindre billiga poänger som slår an hos människor, t ex i form av beundran, intresse, igenkänning, trygghet, seriositet osv. Denna enkelhetens strategi innebär alltid en viss enögdhet; att man väljer bort en eller flera aspekter till fördel för det man vill.

Det vore inte fel att säga att det enkla budskapets retorik alltid är politiskt i att det drar ner komplexiteten och argumenterar för sin sak, inte sällan i termer av den enda vägen. Vi ser det i partipolitiska tal och skrifter varje dag. Vi ser det också hos en sådan organisation som Svenskt Näringsliv, i nästan allt det säger och skriver. Idag på Newsmill går denna organisation, genom sin chef för arbetsmarknadsavdelningen Carina Lindfeldt, åter igen, till synes sakligt, korrekt och självklart, till angrepp mot Lagen om anställningsskydd (LAS). Läs artikeln här!

Lindfeldt ser självklart inget politiskt i sitt budskap. Hon ser t ex ingen motsättning mellan flexibilitet och trygghet. Ett försämrat anställningsskydd innebär i hennes logik mer trygghet arbetsmarknaden. Gott är väl det, hon företräder ju en organisation som vill göra det så enkelt som möjligt att anställa och avskeda människor. Det tragiska är att LAS inte är något så enkelt som Lindfeldt vill påskina, d v s ett simpelt hot mot samhället och människan. Faktum är att LAS har en historia av det precis motsatta.

Jag säger nu inte att Lindfeldts artikel är helt utan poänger. Flexibilitet kan vara nyttigt för båda företag och enskilda arbetstagare. Det hon inte vill tala om, som inte får plats i hennes enkla budskap, är det faktum att en försämrad anställningstrygghet innebär direkta hot mot mot människors fysiska och psykiska välmående.

Den som gör en snabb översikt i arbetsmarknadslitteraturen märker snart att en av de viktigaste om inte viktigaste frågan för människor i arbetslivet är just anställningstrygghet. Det gäller särskilt under de perioder av livet då möjligheterna till att söka och få nya arbeten måste betecknas som svårare, t ex under en graviditet eller då man befinner sig i slutet av sin yrkesverksamma karriär. Tryggheten är också, inte att förglömma i dessa ROT-avdragstider, en avgörande faktor för många människor då de beslutar sig för privata investeringar, d v s konsumtion, vilket bl a Svenskt näringsliv själva borde vara intresserade av.

De enögda är viktiga för samhällsdebatten - vi behöver en mångfald av cykloper - så länge vi minns att de inte ger hela bilden och att de alltid, trots sitt neutrala och välvilliga tonfall, har en politisk agenda.

Rösta bort eller kvar LAS nedan!

3 kommentarer:

  1. Skit alltså, jag har nästan glömt bort retorikkursen. Hoppas jag inte gör bort mig för mycket. Får väl gå in På Wikipedia och uppdatera mig. Patos ligger nog mig varmast om hjärtat, men... samtidigt vill jag ju inte helt överge logos. Internlogiska känsloutspel möjligen, finns det sådana? Etos däremot är j-t problematiskt. Det stora problemet är väl användning och bruk, där de alla tre vävs samman. Hmmm detta tål att funderas vidare på... igen!

    SvaraRadera
  2. Patos och logos är nog minst lika problematiska, framförallt när vi ska göra beslut.

    SvaraRadera