söndag, mars 15, 2009

NA-studien, rapport 9

I lördagens NA (14/3 2009) går store starke Ulf ut och försvarar sin sportchef och hans redaktion.
"De tre forskarna på Örebro universitet som i anslutning till kvinnodagen slog ett slag för mer kvinnor på sportsidorna gjorde det lite lätt för sig, tycker jag."
Ja du Ulf Johansson, Chefredaktör för NA, det är precis så enkelt som bilderna säger att det är. NA:s sportrapportering är skev, orättvis och extremt intressestyrd. Detta drabbar nu inte bara kvinnors idrottsutövande, utan alla de idrotter och människor som sysslar med sådant som inte passar in i en viss redaktionell mall.

Vidare skriver Ulf:
"... som chefredaktör är jag ganska stolt över NA:s sportredaktion..."
Jag minns en rondelldebatt för en tid sedan. Somliga saker och människor går tydligen att protestera högljutt mot. Annat som ligger närmare en själv är tydligen svårare att acceptera. Detta handlar inte bara om en förkärlek till populistism utan också om en oförmåga att ställa sig utanför sig själv och sin egen kära spelplan. NA har, minst sagt, problem. Kanske kan vi tillsammans också göra NA till en bättre tidning, den är ju, privatägd eller inte, en angelägenhet för en stor region med en mångfald av människor.

Till sist två tips på modigt beteende till NA:
  • Släpp ut NA-debatt på nätet.
  • Öppna upp för direkta kommentarer och länkar till bloggar.

3 kommentarer:

  1. Skönt ändå att Ulf kör en riktig patriakalare som respons på debatten. Visar att ni kanske talar förbi varandra.

    SvaraRadera
  2. För att stärka argumenten och överbrygga det Uddling står upp för (att bevaka det med elitintresse) med det ni vill förmedla bör en ny undersökning göras där resultatet ställs i relation till antalet landslagsaktiva män/kvinnor och antalet elitlag (högsta två divisionerna i resp. idrott) för män/kvinnor.

    Visar det sig att Örebroregionen har 60% manliga landslagsaktiva och 65% manliga elitlag bör ju en korrekt bevakning återspegla det. Allt över/under det är diskriminering.

    SvaraRadera
  3. Hej Anonym!

    Jag skulle verkligen vilja gå vidare med detta område, ex genom en mer "designad" och noggrann studie av hur bevakningen av idrotten ser ut i Örebro. Även om jag är övertygad om att vår lilla huvudräkning talar sitt tydliga språk känns det viktigt att gå vidare med att t ex även undersöka antalet reportage, innehåll och vinkling. Det vore också intressant att följa upp hur "idrotts- och publikintresset" ser ut i en region som Örebro. Det skulle förvåna mig mycket om vi inte kunde hitta sporter som drar rätt stor publik (ex hästsporten och gymnastiken) men som inte får det utrymme som man borde kunna förvänta sig i t ex NA. Till det vore det också intressant att följa upp den tråd du är inne på, d v s hur prestationsstatistiken ser ut för män respektive kvinnor i såväl lagsporter som individuella dito i Örebro med omnejd. Ett mått är ju där landslagsaktivitet.

    Problemet här är väl tid och finansiering. Utan tvekan anknyter ämnet till min undervisning inom universitet och min forskning, men det är ändå svårt att motivera ett mer omfattande arbete. Vi har dock ett par grejer på gång inom forskarskolan Demokratins villkor som anknyter till den pågående debatten. Det är väl heller inte orimligt att tänka sig forskningsansökningar i framtiden där denna fråga är i fokus. /M

    SvaraRadera