Tack Anders Uddling för ditt svar. Vi uppskattar det. Men blev, uppriktigt sagt, förvånade över det sätt du försvarar NA-sportens rapportering på.
Innan vi går vidare vill vi dock säga att vi i första hand inte är intresserade av att gå i polemik med NA-sporten. Vi tycker, naivt kanske, att det inte skall behövas i denna fråga. Mönstret i medielandskapet är relativt samstämmigt; kvinnors idrottande diskrimineras i förhållande till manlig idrott. Omfattande forskning stärker detta. Vi tycker oss med det enkla greppet att räkna människor på bild kunna se att NA-sporten följer detta mönster. Alla bilder säger kanske inte tusen ord men det råder ingen tvekan om bildens stora betydelse för den moderna journalistiken.
Som Uddling mycket riktigt påpekar beror antalet bilder förstås på hur man räknar. Markus Klinton som står för huvudräkningen har räknat alla urskiljbara personer på bilderna under februari månad (minus den 1 februari), d v s idrottare, ledare, politiker, tjänstemän, publik, inklusive annonser och bilder i tv-tablån. Redaktionen bär, menar vi, ett publicistiskt ansvar för hela sportsektionen. Den fördelning som Uddling kommer fram till med 100 (30 %) bilder på kvinnor mot 231 (70 %) förändrar inte bilden av NA-sportens rapportering. Den skiljer sig endast marginellt från vår beräkning.Angående publikfrågan anser vi att Uddling möjligen underskattar relationen mellan medial uppmärksamhet och publikintresse. Vi måste rimligen anta att mängden bevakning påverkar vilket publikintresse olika sporter får.
Självklart vore det intressant att mer ingående studera antalet artiklar, innehåll, textmängd och de kommentarer som ägnas åt män respektive kvinnor av redaktionen. Det kan antingen göras av någon inom forskarvärlden som ett led i en vetenskaplig undersökning, av NA-sporten själv som en del i kvalitetsarbetet eller varför inte i samarbete mellan de båda. Diskriminering är ett samhällsproblem som vi förmodligen aldrig kan komma helt till rätta med. Tillsammans kan vi dock arbeta för att minska den. Om NA-sportens redaktion är intresserad deltar vi gärna i en diskussion om kvinnor och män i idrottens mediarapportering.Markus Klinton
Jenny Ahlberg
Daniel Arvidsson
I en grundläggande sak skiljer sig vårt resonemang åt. Jag tror inte NA-sporten, eller andra medier, i längden kan skapa ett intresse för något som saknar förankring i läsarnas eller publikens verklighet. Lagen eller idrotten måste skapa detta sug själva genom sina prestationer. I det läget kan vi i media fånga upp och emellanåt förstärka ett intresse som redan finns.
Anders Uddling
I stort går argumentet ut alltså på att vi inte delar ett grundläggande synsätt i denna fråga. Det är väl ett understatement om något.
För den som vill läsa vår första artikel och Anders Uddlings första svar, klicka här och här.
PS. Läs gårdagens NA (d v s 12/3 2009), familjedelen. Jenny Ahlberg intervjuas om sin avhandling: Efter kärnfamiljen. Familjepraktiker efter skilsmässa. Läs även den, klicka här.
"Nej, det är inte jag. Jag har inget ansvar. Mina händer är rena, eller i alla fall neutrala, objektiva". Fan, precis som vetenskaparna borde vara. Media som vetenskap, det forskar man väl på? Uddling har ingen makt. Han är bara sportchef. Davey Moore dog av sig själv. Å inge öl har man hemma...
SvaraRaderaÅ jag fick köra ikväll... /M
SvaraRadera